Kostnadsfri juridisk rådgivning

0771-955 955

Svea hovrätt ger ex-fru rätt att ta över hyresrätt trots att hyresvärden nekat henne p.ga. för låg inkomst

Då makarna skilde sig så sade mannen upp hyreskontraktet till den bostad de delat under äktenskapet. Ex-frun ville dock gärna behålla bostaden och hovrätten ger henne nu rätt att så göra. Detta då hovrätten avslog hyresvärdens överklagan.

 

Bostaden i fråga är en 27 kvadratmeter stor etta i Hässelby som de tidigare äkta makarna hade bott gemensamt i. Då paret skilde sig så sade mannen upp hyreskontraktet. Kvinnan ville dock bo kvar i bostaden och kontaktade därför hyresvärden. Av hyresvärden fick kvinnan dock nobben då denne menade att den ”inte skäligen kunde nöja sig med” att låta kvinnan ta över kontraktet med anledning av hennes låga inkomst.

Ärendet hamnade i hyresnämnden som tog kvinnans parti. Hyresvärden hade begärt att kvinnan skulle flytta därifrån, en begäran som hyresnämnden avslog. Hyresnämndens beslut föll dock inte väl ut hos hyresvärden varför ärendet gick vidare till Svea hovrätt.

Även Svea hovrätt gick dock på kvinnans linje och gav henne därför rätten att överta hyreskontraktet. Svea hovrätt ansåg, precis som hyresnämnden, att kvinnans inkomst på 20 500 kronor i månaden var tillräcklig för att hon skulle kunna anses ha möjlighet att betala hyran som låg på cirka 3 400 kronor i månaden.

Ytterligare grunder för beslutet var att kvinnan kunnat påvisa att hon, trots att tjänsten inte var fast, hade arbete för en längre period. Därutöver så hade hon, under den period om ca. 1 år då hon bott själv i bostaden, utan några som helst anmärkningar betalat hyran.

Önskar ni rådgivning kring och/eller konkret hjälp med ett ärende så är ni välkomna att kontakta oss på telefon 0771-955 955 eller e-post info@juridiskradgivning.nu.